teisipäev, 16. november 2010

Kohtumine Kilingi-Nõmmel (artikkel Miksikesest)

„Lugeda on mõnus“ sügiskohtumine Kilingi-Nõmme Gümnaasiumis [16-11]
Eesti Lugemisühingu projektil "Lugeda on mõnus" (LOM) täitus 10 tegutsemisaastat. Raamatulugemisel ja sellele järgneval arvutipõhisel arutelul baseeruvas LOM-is osalevad põhikooliealised õpilased vabariigi erinevatest koolidest. Et projektlased alustavad iga hooaega ühiskohtumisega, siis sellesügisene kokkusaamine, mis toimus 12. novembril, on eriliselt tähenduslik: korraldav kool Kilingi-Nõmme Gümnaasium alustab 10. hooaega, projekt on tegutsenud 10 aastat ja lõpusirgele hakkab jõudma käesolev lugemisaasta.

Kõike seda silmas pidades kutsus võõrustav kool külla luuletaja Contra, kellele anti esinemisvõimalus koguni kahel korral: gümnasistidele koolipäeva lõpus ja projektilastele õhtupoolikul. Kõike seda silmas pidades kutsus võõrustav kool külla luuletaja Contra, kellele anti esinemisvõimalus koguni kahel korral: gümnasistidele koolipäeva lõpus ja projektilastele õhtupoolikul.
Contra oskas oma esinemise teha mitmekesiseks, hoidmaks kuulajaid pidevalt tähelepanelikena: ta liikus, laulis, rokkis, jutustas lugusid ja deklameeris. LOM-ikad tellisid lisaloo, laulu „Erisaatest“. Pärast esinemist oli võimalus rikkamaks saada mõne luuleteose võrra, mida kaunistada luuletaja autogrammiga. Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi ajalehe „Kirjatark“ toimetusel õnnestus välkintervjuugi teha.
„Lugeda on mõnus“ projektist olid külla tulnud 14 kooli õpilased üle vabariigi.
Igal kostitajal on kombeks tutvustada teistele oma kodukanti, nii tegi neli gruppi jalgsimatka uduvihmases Kilingi-Nõmmes. Nähtu-kuuldu põhjal tuli hiljem saalis vastata viktoriiniküsimustele.
Tegusamaks ja põnevamaks muutsid päeva töötoad, mida juhendasid kaheksa gümnaasiumi ja üks muusikakooli õpetaja. Õpitut-katsetatut näitasid kõik töötubade seltskonnad hiljem saalis ka teistele. Imesatma pani, kui mitmekülgne kava publikule esitati. Arvutiklassis tegutsenud töötuba alustas ürituse välkajalehe koostamist, mis päeva lõpuks õnnestus kokkugi panna. Viimased lahkujad said lehe kaasa, varasematele otsustati see e-postiga saata.
Piduliku ja töise päeva lõpus tänati õpetajaid-projektijuhte, Contra autogrammiga tänukirja ja meenetega, tunnustati õpilasi (AASTATE AGAR), kes on projektis mitu aastat aktiivselt kaasa löönud. Autasustamisele kuulusid töötubade juhendajad ja viktoriinivõitjad.
Ja suurim tänu kuulus ja kuulub projektijuhtidele Anu Ratasepale ja Hele Kriisale, et LOM-ikad üldse olemas on.
Mare Hallop
Kilingi-Nõmme LOM-rühma eestvedaja
http://www.miksike.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar